Τι σημαίνει αποκλειστική εντολή ανάθεσης ακινήτου και γιατί σας συμφέρει

Τι σημαίνει αποκλειστική εντολή ανάθεσης ακινήτου και γιατί σας συμφέρει

Summary (TL;DR): Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τι σημαίνει να αναθέσετε αποκλειστικά σε έναν μεσίτη ή γραφείο την πώληση ή την ενοικίαση του ακινήτου σας. Θα σας εξηγήσουμε τι κερδίζετε από την αποκλειστική ανάθεση και τι χάνετε όταν αναθέτετε την πώληση σε πολλούς μεσίτες. Θα σας αποδείξουμε με απλά λόγια γιατί σας συμφέρει η αποκλειστική ανάθεση πώλησης του ακινήτου σας.

Ειδικά όταν ένας ενδιαφερόμενος δεν έχει πουλήσει, μέσω μεσίτη, κάποιο ακίνητό του στο παρελθόν και αποφασίζει για πρώτη φορά να πουλήσει ένα, τις περισσότερες φορές έχει συγκεχυμένες και ελλιπείς πληροφορίες στο μυαλό του. Συχνά έχει την εντύπωση, πως όσοι περισσότεροι μεσίτες αναλάβουν να βρουν αγοραστή για το ακίνητό του, τόσο περισσότερο κερδισμένος βγαίνει ο ίδιος.

Έτσι, στο άκουσμα της φράσης «αποκλειστική ανάθεση» είναι αντανακλαστικά αρνητικοί και δεν μπορούν να σκεφτούν, γιατί είναι προς όφελός τους και προς όφελος του ακινήτου τους μια τέτοια επιλογή. Απαντούν σχεδόν όλοι, περίπου με τον ίδιο τρόπο, «όχι, αποκλειστικά δεν το δίνω. Μου το ζητάνε κι άλλοι, είναι ωραίο ακίνητο και θα το δώσω σε πολλούς μεσίτες, ώστε να πουληθεί γρήγορα και να πιάσω καλή τιμή».

Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν, σε εκείνη τη φάση της εμπειρίας τους ως πωλητές ενός ακινήτου, πως με αυτόν τον τρόπο «καταδικάζουν» το ακίνητό τους, καθυστερούν την πώλησή του και «βανδαλίζουν» την αξία της περιουσίας τους. «Μα, γιατί;», θα ρωτήσετε. Θα επιχειρηματολογήσουμε και θα σας αποδείξουμε με απλά λόγια γιατί σας συμφέρει να αναθέσετε την πώληση του ακινήτου σας, αποκλειστικά, σε έναν μεσίτη ή σε μια ομάδα – γραφείο και όχι σε πολλούς διαφορετικούς. Μετά, θα απαντήσετε οι ίδιοι στην ερώτηση «Μα, γιατί;» που τέθηκε πιο πάνω!

Τι χρειάζεται οπωσδήποτε για να πουληθεί ένα ακίνητο γρήγορα και επιτυχημένα

Πρώτα απ’ όλα να τονίσουμε πως ένα ακίνητο για να πουληθεί σύντομα και επιτυχημένα, πρέπει να έχει προηγηθεί γι’ αυτό σωστή εκτίμηση. Το να προκύψει μια σωστή τιμή πώλησης, που ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς και στην κατάσταση του ακινήτου, είναι καθοριστικός παράγοντας στην έκβαση της διαδικασίας. Δείχνει, επίσης, σοβαρότητα από την πλευρά του πωλητή και του μεσίτη και απαιτεί γνώσεις και επαγγελματισμό. Πέρα, όμως, από την σωστή εκτίμηση και τιμή, πρέπει να γίνει η κατάλληλη προώθηση του ακινήτου από τον μεσίτη, με ένα πλάνο marketing που ταιριάζει στο συγκεκριμένο ακίνητο.  

Η δημοσίευση αγγελιών πώλησης ακινήτου είναι το ελάχιστο για την προβολή του ακινήτου

Σε αυτό το σημείο, να διευκρινίσουμε πως το να ανεβάζει ένας μεσίτης αγγελίες πώλησης για ένα ακίνητο σε 3-4 ελληνικά portals (websites αγγελιών) και ίσως σε κάποια αντίστοιχα του εξωτερικού, είναι το ελάχιστο και πλέον δεν θα έπρεπε καν να θεωρούνται άξιες λόγου κινήσεις marketing. Είναι μόνο basic ενέργειες με ελάχιστο κόστος, έως και μηδενικό. Όταν, λοιπόν, αναφέρουμε πιο πάνω «πλάνο marketing» εννοούμε πολλά περισσότερα, όπως επαγγελματική φωτογράφηση του ακινήτου, βιντεοσκόπηση, συγγραφή κειμένων για την παρουσίασή του, ακριβής και δελεαστική περιγραφή του ακινήτου, της περιοχής κ.α., καταχώρησή του σε websites αγγελιών (portals), δημιουργία μιας online σελίδας παρουσίασης, δημιουργία newsletter, διαφημίσεις σε μηχανές αναζήτησης και social media και πολλά ακόμη.

Ένας επαγγελματίας μεσίτης ή μια ομάδα – γραφείο, λοιπόν, κάνει σωστή εκτίμηση και επενδύει σε ένα ακίνητο με ενέργειες όπως οι παραπάνω. Αναλαμβάνοντας τα κόστη για την προώθηση και τη διαφήμιση του ακινήτου, στοχεύει να πουλήσει το ακίνητο σύντομα και στη σωστή τιμή, ώστε να αμειφθεί με την προμήθεια που έχει συμφωνήσει. Έχει, λοιπόν, ένα σημαντικό κίνητρο, και όπως είναι γνωστό, σε μια εμπορική σχέση κάθε επαγγελματίας χρειάζεται σοβαρό κίνητρο.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν πολλές εντολές απλής ανάθεσης σε διαφορετικούς μεσίτες – γραφεία

Ας δούμε, τώρα, τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας πωλητής ακινήτου, υπογράψει εντολές απλής ανάθεσης με πολλούς μεσίτες και δεν αναθέσει την πώληση του ακινήτου του αποκλειστικά σε έναν μεσίτη της επιλογής του. 

Κατ’ αρχάς, για το σύνολο των μεσιτών που πήραν μια εντολή ανάθεσης, παύει να υπάρχει σοβαρό κίνητρο για να κάνουν κάτι περισσότερο από τα ελάχιστα και συνηθισμένα. Γιατί να δουλέψει περισσότερο για το ακίνητο κάποιος μεσίτης; Γιατί να κάνει προωθητικές ενέργειες και να πληρώνει για διαφημίσεις, όταν από αυτές είναι πολύ πιθανό να ωφελούνται και οι υπόλοιποι μεσίτες, ενώ η αμοιβή του δεν είναι εξασφαλισμένη; Αν πουληθεί το ακίνητο μέσω άλλου μεσίτη που έχει κι αυτός εντολή απλής ανάθεσης, θα πληρωθεί μόνο αυτός και κανείς από τους υπόλοιπους.

Επομένως, γιατί κάποιος να κοπιάσει περισσότερο από τους υπόλοιπους, αφού οι πιθανότητες να το πουλήσει αυτός μειώνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός των μεσιτών που έχουν αναλάβει; Η κατάληξη είναι όλοι οι μεσίτες να βάζουν μόνο αγγελίες και να μη κάνουν άλλες αξιόλογες ενέργειες marketing. Βάλτε τώρα τον εαυτό σας στη θέση τους. Εσείς θα επενδύατε σε χρόνο, χρήμα, ενέργειες προώθησης και διαφήμισης αν δεν ήταν εξασφαλισμένη η αμοιβή σας, το κέρδος σας;

Τι αντίκτυπο έχουν στο ακίνητο και στη διαδικασία πώλησης οι πολλές απλές αναθέσεις

Εκείνα, όμως, που είναι ακόμα πιο επιβλαβή και καθυστερούν την πώληση του ακινήτου, όταν αυτό δίνεται με εντολές απλής ανάθεσης σε πολλούς μεσίτες είναι μερικά από τα παρακάτω:

Πολλές αγγελίες για το ίδιο ακίνητο

Διαφορετικές τιμές σε αγγελίες του ακινήτου

Προχειρογραμμένες περιγραφές, με λάθη σε βασικά στοιχεία του ακινήτου, όπως το ακριβές εμβαδό του, ο τύπος της θέρμανσης ή κάποια από τα extras που διαθέτει

Κακής ποιότητας και χαμηλής ευκρίνειας φωτογραφίες, τραβηγμένες με την κάμερα κινητού, με προχειρότητα και με έλλειψη φωτογραφικών γνώσεων, με αποτέλεσμα να μη κολακεύουν το ακίνητο

Όλα τα παραπάνω, που αναφέρουμε ενδεικτικά, προκαλούν τελικά σύγχυση στους αγοραστές. Υπονοούν ότι ο πωλητής είναι απεγνωσμένος και βιάζεται να πουλήσει πάση θυσία το ακίνητο. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε πως οι αγοραπωλησίες είναι σε μεγάλο ποσοστό θέμα ψυχολογίας. Δεν θέλετε οι υποψήφιοι αγοραστές του ακινήτου σας να εξάγουν λανθασμένα συμπεράσματα από την τακτική που ακολουθείτε για να πουλήσετε το ακίνητό σας. Είναι καταστροφικό να υποθέσουν μέσα από μια κακή εικόνα στην προώθηση του ακινήτου σας, ότι θα πέσει η τιμή και άρα να περιμένουν ή να σας το «παζαρεύουν» σε χαμηλότερες τιμές. Όταν ένα ακίνητο προκαλεί σύγχυση στους αγοραστές και παραμένει για πολύ καιρό σε πολλές αγγελίες, το ακίνητο τελικά απαξιώνεται! Θέλετε αυτό να συμβεί στο δικό σας ακίνητο;

Για ποιους ακόμα λόγους, σας συμφέρει η αποκλειστική ανάθεση πώλησης του ακινήτου σας

Συχνά, οι ιδιοκτήτες σκέφτονται πως αν αναθέσουν την πώληση αποκλειστικά σε έναν μεσίτη – γραφείο, χάνει το ακίνητό τους την ευκαιρία να προβληθεί και μέσω άλλων μεσιτών στα δικά τους πελατολόγια. Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, αυτή την παρεξήγηση – παρανόηση. Στην αποκλειστική ανάθεση ο μεσίτης σας γνωστοποιεί το ακίνητο σε αξιόπιστους συναδέλφους του.

Ο μεσίτης φροντίζει να ενημερώσει τους άλλους μεσίτες για το ακίνητό σας

Το ακίνητο, λοιπόν, δεν περιορίζεται στο πελατολόγιο του μεσίτη που έχει την αποκλειστικότητα, ούτε μόνο σε εκείνους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον από προωθητικές ενέργειες και διαφήμιση που κάνει για το ακίνητο. Ο μεσίτης σας, παρουσιάζει το ακίνητο και σε συνεργάτες – συναδέλφους του, ώστε να αξιοποιηθεί και το δικό τους πελατολόγιο. Μάλιστα, προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία συνεργασίας μεταξύ μεσιτών και έτσι είναι όλες οι πλευρές κερδισμένες, καθώς ο κάθε μεσίτης πληρώνεται τελικά από τον πελάτη του. Ο μεσίτης σας πληρώνεται από εσάς και ο μεσίτης του αγοραστή πληρώνεται από τον δικό του πελάτη.

Στη αποκλειστική ανάθεση έχετε δίπλα σας τον μεσίτη και ως Σύμβουλο

Ένας επαγγελματίας μεσίτης γνωρίζει τις διαδικασίες, τη σειρά τους, τα απαιτούμενα έγγραφα και σας συμβουλεύει σε κάθε βήμα. Σας καθοδηγεί για τη δημιουργία του φακέλου του ακινήτου, ενώ γραφειοκρατικά, νομικά και πολεοδομικά ζητήματα αντιμετωπίζονται και διευθετούνται εγκαίρως, ώστε το ακίνητο να είναι έτοιμο προς πώληση τη στιγμή που θα βρεθεί ο αγοραστής, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο μεσίτης είναι ο αντιπρόσωπος και ο διαπραγματευτής σας

Σας προφυλάσσει από μη σοβαρές προτάσεις και σας κερδίζει προσωπικό χρόνο. Στις υποδείξεις του ακινήτου ο μεσίτης αξιολογεί τους αγοραστές για εσάς και αξιολογεί και το ενδιαφέρον τους. Παρουσιάζει το ακίνητο, σας μεταφέρει τους όρους που ίσως θέτει ο αγοραστής ή τον προτεινόμενο τρόπο πληρωμής. Ενημερώνει τους αγοραστές για τους δικούς σας όρους πώλησης, συζητά την τιμή και αποκτά πολύτιμο feedback για αντιληφθείτε γρήγορα αν η τιμή είναι ακατάλληλη και να πάρετε αποφάσεις. Δέχεται προσφορές από τους αγοραστές που ενδιαφέρονται και σας τις γνωστοποιεί. Διασφαλίζει το απόρρητο των διαπραγματεύσεων και λειτουργεί με όρους εχεμύθειας όταν κάτι τέτοιο είναι απαιτητό από πλευράς πωλητή ή και αγοραστή. Λόγω όλων των παραπάνω που αναλαμβάνει ο αποκλειστικός μεσίτης για λογαριασμό σας, εσείς, ως ιδιοκτήτης, δεν θα χρειαστεί να κάνετε ραντεβού με όλους τους πιθανούς αγοραστές, αλλά μόνο με εκείνους που ο μεσίτης – συνεργάτης σας κρίνει ότι αποτελούν μια σοβαρή περίπτωση και έχουν καταθέσει μια σοβαρή προσφορά.

Τι πρέπει να καταλάβετε για την αποκλειστική ανάθεση πώλησης ακινήτου

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε, να διευκρινίσουμε πως, για όλους τους λόγους που περιγράψαμε πιο πάνω, με όποιο τρόπο και αν πουληθεί τελικά το ακίνητο, ενώ είναι σε ισχύ μια εντολή αποκλειστικής ανάθεσης, ο μεσίτης θα λάβει τη νόμιμη αμοιβή του από την αγοραπωλησία. Μάλιστα, όποιος ενδιαφερόμενος εμφανιστεί και σας προσεγγίσει απευθείας γιατί είναι γνωστός σας, συγγενής σας, γείτονας, φίλος ενός φίλου, είστε υποχρεωμένος ως ιδιοκτήτης να τον παραπέμψετε στον μεσίτη σας και εκείνος θα κάνει τη δουλειά του.

Τέλος, δεν έχετε κανένα λόγο να «φοβάστε» τη λέξη «αποκλειστικότητα». Κατ’ αρχάς η αποκλειστικότητα δεν είναι για πάντα, δεν είναι αορίστου χρόνου. Βάσει νομοθεσίας η αποκλειστικότητα έχει ισχύ 8 μήνες και ο μεσίτης μπορεί να ζητήσει παράταση 4 μηνών ακόμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αποκλειστικής ανάθεσης για την πώληση του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που έχει την απόλυτη ελευθερία να διαπραγματευτεί με τους αγοραστές.

Καταλάβατε, λοιπόν, γιατί σας συμφέρει να αναθέσετε αποκλειστικά σε έναν μεσίτη – γραφείο την πώληση του ακινήτου σας;

Στη Land and Floors αναλαμβάνουμε κατά αποκλειστικότητα την πώληση ενός ακινήτου και φροντίζουμε για την άριστη προβολή και την προώθησή του, με στόχο να φτάσουμε σύντομη σε μια επιτυχημένη πώληση.
Αν ενδιαφέρεστε να πουλήσετε επιτυχημένα και χωρίς καθυστερήσεις το ακίνητό σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 6971850281 ή συμπληρώστε εδώ τη φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε εμείς πολύ σύντομα.

Επιλεγμένα ακίνητα

Αγία Παρασκευή Πώληση Οικοπέδου

Οικόπεδο 304τμ Αγία Παρασκεύη

Οικόπεδο 304m² εντός σχεδίου στην Αγία Παρασκευή Ταυτότητα Ακινήτου – #240 Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός σχεδίου πόλης Τιμή πώλησης: 280.000 € – Συζητήσιμη 304m² Εμβαδό ...
Δείτε το Ακίνητο
Ισόγειο (Υπερυψωνένο) Τριάρι Διαμέρισμα 68.5τμ στην Κυψέλη

Διαμέρισμα 68m² – Κυψέλη

Πωλείται ανακαινισμένο, υπερυψωμένο ισόγειο διαμέρισμα 68,50m² στην Κυψέλη Ανακαινισμένο Διαμέρισμα, 68.5m² στη Κυψέλη με 2 Υ/Δ, μπάνιο με παράθυρο, σαλόνι – καθιστικό, άνετο χωλ στην είσοδο ...
Δείτε το Ακίνητο

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top