Κυριότεροι λόγοι για να αναθέσετε την πώληση του ακινήτου σας σε μεσίτη, με αποκλειστικότητα

Οι κυριότεροι λόγοι για να αναθέσετε την πώληση του ακινήτου σας σε μεσίτη, αποκλειστικά

Summary (TL;DR): Σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε στους κυριότερους λόγους για τους οποίους η ανάθεση σε μεσίτη, της πώλησης ενός ακινήτου, είναι από κάθε άποψη επωφελής πρακτική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξετάζοντας το μοντέλο μιας αποκλειστικής συνεργασίας, μεταξύ πωλητή και μεσίτη – συμβούλου ακινήτων, τόσο από πρακτική και διαδικαστική όσο και από οικονομική πλευρά, παραθέτουμε τα οφέλη για τον ιδιοκτήτη, αλλά εξηγούμε και πώς βοηθά, στην αποτελεσματικότητα του μεσίτη και των ενεργειών του, μια τέτοια συμφωνία.

Γιατί συμφέρει τον ιδιοκτήτη να πουλήσει το ακίνητό του μέσω μεσιτικού γραφείου

Λοιπόν, κατ’ αρχάς ας απαντήσουμε σε ένα αρχικό και γενικότερο ερώτημα, που έρχεται αμέσως στο μυαλό κάποιου ενδιαφερόμενου για να πουλήσει το ακίνητό του.

«Γιατί να το δώσω σε μεσίτη, αφού μπορώ να βάλω και εγώ αγγελίες και να βρω μόνος μου αγοραστή για το ακίνητό μου;»

Μια άμεση και συμπυκνωμένη απάντηση είναι ότι θα το αναθέσετε σε μεσίτη γιατί εσείς είστε ο άμεσα ενδιαφερόμενος και συχνά συναισθηματικά δεμένος με το ακίνητο. Αυτό σημαίνει πως δεν είστε πάντα σε θέση να διαπραγματευτείτε με ουδέτερο πρόσημο, αλλά, επίσης, δεν είστε το κατάλληλο άτομο για να κάνετε μια αντικειμενική εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σας.

Ο μεσίτης, όμως, και ειδικά στην περίπτωση που οι σπουδές και η εμπειρία του σχετίζονται με το επάγγελμα του Μηχανικού όπως ισχύει για τα στελέχη της LAND&FLOORS, είναι ο ενδεδειγμένος επαγγελματίας που θα εκτιμήσει με αναγνωρισμένες μεθόδους το ακίνητό σας. Είναι αυτός που θα το «βγάλει στην αγορά» του Real Estate με τη σωστή τιμή πώλησης. Ενώ, παράλληλα, είναι ο επαγγελματίας που γνωρίζει πώς να χειριστεί, με τον ανάλογο τρόπο, κάθε κατάσταση που θα προκύψει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους πιθανούς αγοραστές, σε διαδικαστικό, οικονομικό και τεχνικό επίπεδο.

Εσείς, ως ιδιοκτήτες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν διαθέτετε ούτε τις παραπάνω γνώσεις, ούτε και την απαιτούμενη εμπειρία, σε τέτοιο βαθμό που να μπορείτε να συγκριθείτε σε αποτελεσματικότητα και ευστοχία με έναν επαγγελματία του κλάδου. Ακόμα και αν έχετε πουλήσει κάποιο άλλο ακίνητο δικό σας ή συγγενικού σας προσώπου στο παρελθόν. Ο καθένας καταλαβαίνει πως δεν είναι καν συγκρίσιμη αυτή η εμπειρία με την πολύπλευρη και πολυετή πείρα ενός Real Estate Agent.

Γιατί συμφέρει τον ιδιοκτήτη να αναθέσει την πώληση του ακινήτου του αποκλειστικά σε έναν μεσίτη και όχι σε περισσότερους

Αφού απαντήθηκε το προηγούμενο, γενικότερου χαρακτήρα ερώτημα, σειρά έχει να απαντήσουμε σε ένα ειδικότερο ερώτημα, που ακολουθεί αμέσως μετά στη συλλογιστική πολλών ιδιοκτητών – πωλητών ακινήτων.

«Γιατί να το δώσω αποκλειστικά σε έναν μεσίτη και όχι σε πολλούς, αφού έτσι θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για να πουληθεί ακριβότερα και γρηγορότερα το ακίνητό μου;»

Σε αυτό το ερώτημα δεν αντιστοιχεί μόνο μια απάντηση αλλά περισσότερες, που αθροιστικά αποδεικνύουν γιατί σας συμφέρει να αναθέσετε κατά αποκλειστικότητα σε έναν επαγγελματία σύμβουλο ακινήτων την πώληση της κατοικίας, του οικοπέδου, του επαγγελματικού ακινήτου σας.

Να κάνουμε ξεκάθαρο σε αυτό το σημείο, πως η αποκλειστική ανάθεση σε έναν μεσίτη έχει εκ της νομοθεσίας συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ισχύος και κατά βάση σημαίνει πως μέσα σε αυτόν τον χρόνο:

  • κανένας άλλος μεσίτης δεν έχει τη δικαιοδοσία να δημοσιεύσει αγγελίες πώλησης και γενικά να προωθήσει το ακίνητο
  • ούτε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει δικές του αγγελίες ή να αναρτήσει τα δικά του στοιχεία επικοινωνίας επί του ακινήτου

Ο μεσίτης με την αποκλειστικότητα έχει ισχυρό κίνητρο για την πώληση του ακινήτου

Ένας μεσίτης – μεσιτικό γραφείο που αναλαμβάνει κατά αποκλειστικότητα την πώληση ενός ακινήτου, έχει συγκεκριμένο χρόνο στη διάθεσή του. Άρα, πρέπει να ενεργήσει άμεσα, καίρια και στοχευμένα με σκοπό να πουλήσει το ακίνητο σύντομα και στην κατάλληλη τιμή, χωρίς να ανταγωνίζεται άλλους μεσίτες ούτε και τις αγγελίες του ιδιοκτήτη που δεν περιλαμβάνουν μεσιτική αμοιβή για τον αγοραστή.

Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος ο ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται πλέον και αυτή η εξέλιξη δεν ευνοεί τον αρχικό μεσίτη που έχει την αποκλειστικότητα πώλησης του ακινήτου. Έτσι, μέσα στον χρόνο που διατηρεί την αποκλειστικότητα, ο μεσίτης έχει ισχυρό κίνητρο να βρει τον κατάλληλο αγοραστή, να ολοκληρωθεί η πώληση και να εισπράξει την συμφωνηθείσα αμοιβή του.

Ένας Real Estate Agent θα επενδύσει τον χρόνο του και χρήμα για να προσεγγίσει πιθανούς αγοραστές. Παράλληλα, θα καταβάλει προσπάθεια για να επιλύσει κάθε ζήτημα που πιθανόν να προκύψει στο διαδικαστικό σκέλος της αγοραπωλησίας του ακινήτου. Και φυσικά θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ πωλητή, αγοραστή, συμβολαιογράφων, δικηγόρων. Αυτός είναι που θα επικοινωνεί με τα μέρη για να διευκολύνει τις διαδικασίες. Στόχος του είναι μέσα στον χρόνο που διαθέτει κατά αποκλειστικότητα το ακίνητο, να αξιοποιήσει κάθε εργαλείο, γνωριμία και γνώση για να ολοκληρώσει επιτυχώς την πώληση και να ανταμειφθεί για την αποτελεσματικότητά του.

Όταν το ακίνητό σας το αναθέτετε σε περισσότερους μεσίτες, δεν υπάρχει τελικά ουσιαστικό κίνητρο σε κάποιον από αυτούς. Εκείνο που υπάρχει σε όλους είναι ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον, το οποίο συχνά περιορίζεται στην ανάρτηση αγγελιών σε 3-4 γνωστά portal για ακίνητα. Αναρωτηθείτε: Γιατί ένας μεσίτης να προσπαθήσει περισσότερο για το ακίνητό σας, όταν ξέρει πως η αμοιβή του είναι αμφίβολη, καθώς υπάρχουν και άλλοι μεσίτες στο παιχνίδι και μπορεί να επωφεληθεί κάποιος από τους άλλους, μέσα από τη δική του πλεονάζουσα προσπάθεια; Στο άρθρο μας με τίτλο «Τι σημαίνει αποκλειστική εντολή ανάθεσης ακινήτου και γιατί σας συμφέρει» αναφερόμαστε αναλυτικότερα σε αυτή την πραγματικότητα, που θα πρέπει να τη γνωρίζετε πριν πάρετε τις αποφάσεις σας.

Με την αποκλειστική ανάθεση σε έναν μεσίτη, το ακίνητό σας θα έχει τη βέλτιστη παρουσίαση

Σε συνέχεια της ανάλυσης της προηγούμενης παραγράφου, ο μεσίτης, που έχει κατά αποκλειστικότητα ένα ακίνητο προς πώληση, θα προβεί σε κάθε ενέργεια, διαφήμισης και προώθησης του ακινήτου. Κατ’ αρχάς θα φωτογραφίσει το ακίνητο με επαγγελματικό εξοπλισμό και σε συνδυασμό με καταρτισμένο φωτογράφο. Παράλληλα, η ομάδα του θα συντάξει ελκυστικά κείμενα με όλες τις πληροφορίες του ακινήτου. Όπου φυσικά θα τονίσουν τα πλεονεκτήματά του και θα αναδείξουν τις προοπτικές του ακινήτου σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται. Σε ένα σύγχρονο μοντέλο που αποδίδει, στην ομάδα του μεσίτη ανήκουν έμπειροι marketers. Εφόσον συνεργάζεστε με ένα μεσίτη αποκλειστικά, αυτός και η ομάδα του θα σχεδιάσουν ένα πλάνο marketing που ταιριάζει ειδικά στο δικό σας ακίνητο. Με στόχο να προσεγγίσουν με πολλούς τρόπους το ειδικό κοινό στο οποίο απευθύνεστε και ανήκουν το προφίλ των εν δυνάμει αγοραστών του ακινήτου σας. Αυτή την εξατομικευμένη προσέγγιση δεν θα την έχετε ποτέ αν αναθέσετε την πώληση σε περισσότερους μεσίτες, παρά μόνο αν συνεργαστείτε αποκλειστικά με έναν.

Ένα ακόμα προνόμιο που μπορείτε να απολαύσετε, χάρη στην αποκλειστική συνεργασία σας με έναν μεσίτη που είναι Μηχανικός, είναι αυτός και η ομάδα του να προετοιμάσουν ορισμένες προτάσεις για πιθανές βελτιώσεις, μετατροπές ή για την ανακαίνιση του ακινήτου. Έτσι, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης για το ακίνητό σας προς έναν νέο ιδιοκτήτη, θα αξιοποιήσετε το πλεονέκτημα αυτής της επιστημονικής γνώσης και προσέγγισης.

Με την αποκλειστική ανάθεση πώλησης του ακινήτου σε έναν μεσίτη κερδίζετε χρόνο και ηρεμία

Όταν έχετε έναν και μοναδικό συνεργάτη – αυτόνομο μεσίτη ή γραφείο – και εφόσον δεν κατοικείται το ακίνητο ή αν πρόκειται για περιφραγμένο οικόπεδο ή κενό επαγγελματικό χώρο, τότε του παραδίδετε τα κλειδιά και αναλαμβάνει ο μεσίτης να κάνει όλες τις υποδείξεις, τα ραντεβού, τις συνεννοήσεις, τα follow ups. Εσείς δεν χρειάζεται να παρουσιάζεστε στα ραντεβού, ούτε και είστε υποχρεωμένος να πηγαίνετε για να ξεκλειδώνετε. Αυτός ο φόρτος εργασίας αναλογεί στον επαγγελματία και εσείς απαλλάσσεστε από οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το στάδιο. Ο μεσίτης αξιολογεί το ενδιαφέρον που δείχνει κάθε υποψήφιος αγοραστής και είναι αυτός που θα διακρίνει τις σοβαρές προτάσεις και θα εξασφαλίσει γραπτές – επίσημες προσφορές για τις οποίες θα ενημερωθείτε άμεσα. Χωρίς, στο μεταξύ, να χάσετε χρόνο και ενέργεια με ανώφελα ραντεβού σε περιπτώσεις χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον ή με προσφορές σε πολύ χαμηλό επίπεδο για το ακίνητό σας.

Όταν η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας, ο μεσίτης που θα αναλάβει να πουλήσει το ακίνητό σας πρέπει να είναι αποκλειστικός για το ακίνητο και επαγγελματίας

Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι μισθωμένη κατοικία ή γραφεία εν λειτουργία ή αν κατοικείτε εσείς σε αυτό, τότε είναι προς το συμφέρον σας να συνεργαστείτε κατά αποκλειστικότητα με έναν μεσίτη για την πώληση του ακινήτου σας. Γιατί ένας επαγγελματίας μεσίτης αναγνωρίζει την ανάγκη για προστασία των ενοίκων και της εστίας τους και μεριμνά για την ασφαλέστερη διαδικασία υποδείξεων, σε συνεννόηση με τους ενοικιαστές – μισθωτές ή με εσάς στην περίπτωση που ζείτε στο σπίτι. Έχοντας επιλέξει με προσοχή με ποιον μεσίτη θα συνεργαστείτε, θα είστε ήσυχοι ως προς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της ιδιωτικότητας των ενοίκων και την ασφάλειά τους. Ένας επαγγελματίας σύμβουλος ακίνητης περιουσίας και ειδικά όταν έχει κατά αποκλειστικότητα ένα ακίνητο προς πώληση, ζητά τα στοιχεία ταυτότητας των ατόμων και μόνο μετά την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου των ενδιαφερομένων και την υπογραφή της αντίστοιχης εντολής αγοραστή, επιτρέπει την επίσκεψη στο ακίνητο. Ο μεσίτης που έχει κατά αποκλειστικότητα ένα ακίνητο προς πώληση είναι σε πολλαπλάσιο βαθμό προσεκτικός και συνεπής στην τήρηση αυτής της διαδικασίας απαρέγκλιτα. Εξάλλου, όπως υπογράφετε εσείς με τον μεσίτη μια εντολή πωλητή που περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία και τους όρους της συνεργασίας σας, έτσι δεσμεύονται και οι αγοραστές με τον μεσίτη συμπληρώνοντας και υπογράφοντας μια αντίστοιχη εντολή αγοραστή (ή ενοικιαστή στην περίπτωση της ενοικίασης).

Στην αποκλειστική ανάθεση θα έχετε έναν ειδικό στο Real Estate να σας καθοδηγεί, να σας υποστηρίζει και να σας βοηθά

Σε μια αποκλειστική ανάθεση πώλησης, το ενδιαφέρον είναι ουσιαστικό, η σωστή καθοδήγηση μέρος της διαδικασίας και η προσωπική επαφή του μεσίτη με τον ιδιοκτήτη ξεπερνά ή επιλύει τα περισσότερα ζητήματα. Ως απλά ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχετε περιορισμένες γνώσεις γύρω από τον ευρύτερο κλάδο του Real Estate, των αγοροπωλησιών, των νομικών και των πολεοδομικών θεμάτων. Μόνο όταν συνεργάζεστε με έναν έμπειρο και έμπιστο μεσίτη μπορείτε να λαμβάνετε χρήσιμες συμβουλές και να είστε σίγουρος ότι δέχεστε την κατάλληλη καθοδήγηση. Ειδικά, αν ο σύμβουλος ακινήτων έχει σπουδές Μηχανικού, θα έχετε το πλεονέκτημα των καίριων παρατηρήσεων και οδηγιών του για το ακίνητό σας.

Λόγω της γνώσης που έχει ένας επαγγελματίας του Real Estate πάνω σε διαφορετικές περιπτώσεις ακινήτων και καταστάσεων, αλλά και χάρη στην εμπειρία, στις γνωριμίες και στους μόνιμους συνεργάτες που επιλέγει, είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να μεσολαβήσει με αξιοπιστία και κύρος καθ’ όλη τη διαδρομή μέχρι την υπογραφή των συμβολαίων. Θα συνεννοηθεί με τον συμβολαιογράφο του αγοραστή για τα απαραίτητα έγγραφα και θα σας βοηθήσει να τα συγκεντρώσετε. Θα μεσολαβήσει στην επικοινωνία με τον Μηχανικό για τη σύνταξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή για άλλα πολεοδομικά ζητήματα που πρέπει να τακτοποιηθούν. Αλλά θα συμβάλλει και στις συνεννοήσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο μερών, όπου και όποτε χρειαστεί ή θα σας κατευθύνει σε συνεργασία μαζί τους στην επίλυση θεμάτων χρηματοδότησης, δανειοδότησης, τακτοποίησης ή εξόφλησης τραπεζικού ή φορολογικού χρέους.

Μην αφήνετε στην τύχη την πώληση του ακινήτου σας και πάψτε να πιστεύετε σε μύθους. Διαλέξτε με σύνεση και μετά από σκέψη τους ανθρώπους τους οποίους θα εμπιστευθείτε για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η πώληση της ακίνητης περιουσίας σας. Η ομάδα της Land and Floors απαρτίζεται από επαγγελματίες που το αντικείμενο σπουδών και η εμπειρία μέσα από την πολυετή καριέρας τους, εξασφαλίζουν την άριστη αποτύπωση, προβολή και την προώθηση κάθε ακινήτου, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος αγοραστής. Αναθέστε μας αποκλειστικά την πώληση του ακινήτου σας, καλώντας μας για περισσότερες πληροφορίες στο 6971850281 ή συμπληρώστε εδώ τη φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε εμείς πολύ σύντομα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top